Maslina

Dobrodošli na stranice vrtića MASLINA!

 

         O NAMA

Vrtić je otvoren 1986. godine u Kaštel Štafiliću pokraj tisućljetne masline po kojoj je i dobio ime…

Nakon 9 godina koje smo proveli u zamjenskim prostorima od rujna 2015. godine napokon smo u svom prostoru, vrtić se nadogradio i proširio te dobio dvoranu.

 

Danas brojimo 9 odgojnih skupina sa 188 upisana djeteta, a u odgojno – obrazovnom radu s djecom sudjeluje 18 odgojiteljica.

 

U vrtiću djeluje i dio stručnog tima i to:

- viša medicinska sestra

- defektolog

- logoped

 

         VIZIJA

Vrtić kao otvorena kuća koja teži stalnom mijenjanju i unapređivanju u svrhu zadovoljenja potreba djece i roditelja.

 

         CILJ

Osigurati kvalitetne uvjete za rast i razvoj djece uz pružanje podrške roditeljima kao partnerima u odgoju.

 

         PROGRAMI

1. Redoviti programi njege, odgoja i naobrazbe, zdravstvene zaštite i prehrane djece predškolske dobi koji su prilagođeni dobnim (1. – 7. godine) i razvojnim potrebama djece te njihovim mogućnostima i sposobnostima:

 • - cjelodnevni (desetsatni) program
 • - poludnevni (šestosatni) program
 • - kraći (trosatni) program

2. Program ranog učenja engleskog jezika integriran u redovan rad cjelodnevne odgojne skupine.

3. Program katoličkog vjerskog odgoja integriran u redovan rad poludnevne odgojne skupine.

4. Program integracije djece sa poteškoćama u razvoju u poludnevne odgojne skupine.

5. Program predškole koji pomaže djeci da razviju vještine potrebne za školu, stvore radne navike i socijaliziraju se u skupini vršnjaka. Obavezan je za svu djecu u godini prije polaska u osnovnu školu.

VANJSKI SURADNICI VRTIĆA:
  – CICIBAN SPORT: sportska igraonica 2 x tjedno
  – EKLATA ,škola stranih jezika: engleski jezik 2 x tjedno

 

 

         RANO UČENJE ENGLESKO JEZIKA

Hello!

Mehanizam usvajanja stranog jezika u djece je potpuno drugačiji nego u odraslih. Stručnjaci za jezik preporučuju da se s učenjem stranog jezika započne što ranije. Tako i mi u našem vrtiću već četvrtu godinu nudimo program ranog učenja engleskog jezika koji se ostvaruje u cjelodnevnoj odgojnoj skupini sa djecom od četvrte godine života do polaska u školu.

Djeci se jezik približava postepeno kroz aktivnosti na oba jezika jer je hrvatski jezik ipak primaran.

Na zabavan način – kroz igru, pokret, pjesmice, recitacije i razne TPR aktivnosti djecu se potiče na imenovanje predmeta, situacija i doživljaja na engleskom jeziku te na upotrebu vokabulara kroz svakodnevne životne situacije i dnevni ritam skupine.

Osim toga, djeci se nastoje približiti i elementi kulture i stila života anglofonskih država obilježavanjem njihovih tradicionalnih blagdana i običaja.

 

         PROGRAM KATOLIČKOG VJERSKOG ODGOJA

 

U šestosatnom jutarnjem programu provodi se katolički vjerski odgoj koji se temelji na pravima i slobodi djeteta od njegove najranije dobi.

Program slijedi koncept katoličkog vjerskog odgoja kojem je uporišna točka dokument katoličke crkve “Opći direktorij za katehezu”. Sadržaji katoličkog vjerskog odgoja integriraju se u cjelokupni odgoj u izvanobiteljskoj ustanovi i doprinose djetetovom cjelovitom razvoju i napretku.

Koncept odgoja pomaže djetetu da se na ispravan način priprema i za autentičan odnos s drugima, odnosno s onima koji imaju neke drugačije tradicije, navike i uopće životna uvjerenja, dijete se pravodobno priprema za život u različitosti.

Odgojno obrazovni rad se temelji na humanističko – razvojnoj koncepciji. Vjerski odgoj nije izdvojen iz odgojno – obrazovnog rada već je ta dimenzija njegov bitni sastavni dio.

Zadaće vjerskog odgoja uklapaju se u Godišnji plan i program Ustanove.

Cilj katoličkog vjerskog odgoja je njegovati i razvijati raloigioznu dimenziju djeteta.

Tematski sadržaji prate liturgijsku godinu počevši od dočeka i prihvaćanja djece. Program provodi odgojitelj sa završenim Teološko – katehetskim doškolovanjem.

Projekt za ovu godinu je “Umjetnost i djeca”

Polazeći od shvaćanja da su djeca po prirodi kreativna, sklona istraživanju i stvaranju te da svako dijete ima svoj umjetnički jezik, želimo kroz multimodalne  umjetničko kreativne procese poticati da:

 • - prepoznaju sebe i svoje potencijale
 • - se izraze putem različitih oblika ekspresije
 • - stvarajući uče i samostalno rješavaju različite probleme
 • - ostvare raznovrsne interakcije s prostorom, materijalima, drugom djecom i odraslima
 • - stvore svoj svijet u kojem će se osjećati sigurno.

 

  Listopad, studeni, prosinac

  • U listopadu tijekom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje Leptirići su u suradnji s roditeljem iz skupine posjetili pekaru Leonora u kojoj su imali priliku vidjeti što je sve potrebno za nastanak kruha.
  • ubrzo nakon posjeta uslijedila je radionica „Od zrna do stola“. Radionica je realizirana u suradnji s mamom iz skupine koja je demonstrirala izradu tijesta i slikovno prikazala proces od zrna do stola. Na kraju su se i djeca okušala izradi peciva.
  • U istom periodu Pčelice su posjetile pekaru Panini gdje su vidjeli razne vrste brašna i pekarskih proizvoda. U pekari su vidjeli proces nastanka kruha dok su im odgojiteljice u vrtiću nastojale približiti narodne običaje vezane uz blagovanje kruha. Aktivnosti u vrtiću dodatno je obogatila mama iz skupine koja je pokazala kako de prave muffini od jabuka.
  • Stara maslina u K. Štafiliću zvijezda je 10-te milenijske fotografije Šime Strikomana, a fotografiju su među više od 500 djece upotpunila i djeca iz našeg vrtića. Djeca su činila natpis OLEA KAŠTELA 1500, a fotografija je nastala u sklopu otvaranja prve kiparsko – slikarske kolonije.
  • Pčelice su posjetile umjetnike, aktivne sudionike kolonije. Promatrali su ih kako stvaraju, razgovarali s njima te inspirirani viđenim i sami stvarali likovna djela na temu „Stara maslina“.
  • U sklopu vrtićkog projekta Umjetnost i djeca Dupini iz popodnevnog boravka posjetili su galeriju Meštrović gdje su se upoznali s likom i djelom I. Meštrovića te novim likovnim tehnikama – modeliranje glinom, gipsom te crtanje ugljenom i olovkom.
  • Skupina Pčelica ove godine poseban akcent stavlja na roditelja kao partnera u odgojno – obrazovnom radu. Tako su u suradnji s roditeljem dobili priliku posjetiti najstariju tiskaru u Kaštelima – Adria Screen. Djeca su vidjela stare tiskarske strojeve te način na koji se tiskaju printevi na odjeću. Također su dobili priliku da uz stručno vodstvo vlasnika obrta izrade svoje naljepnice. Posebno veselje izazvale su majice s likom i imenom njihove skupine koje su dobili na dar.
  • U okviru mjeseca knjige Leptirići su posjetili Gradsku knjižnicu Kaštela, dječji odjel na kojemu su im ljubazne knjižničarke edukativnom radionicom uvele u svijet knjige.
  • U skupini Pčelice djeca se vole igrati kazališta i stvarati svoje predstave, pa su došli na ideju da naprave lutkarsku predstavu. U vrijeme jeseni izvor je pao na Ježevu kućicu. Stvaranje predstave trajalo je dugo, trebalo je izraditi lutke, scenografiju, rekvizite ali trud se isplatio. Djeca su predstavu prikazala svojim roditeljima na Jesenskoj svečanosti te poput pravih glumaca svojim prijateljima iz vrtića.
  • U suradnji s roditeljem iz skupine Leptirići su posjetili Vojnu luku Lora. Djeca su vidjela ratne brodove, čula koja je njihova svrha, što je posao vojnika te postavljala puno pitanja na koja su ljubazni domaćini strpljivo odgovarali.
  • Skupinu Leptirići posjetio je student arhitekture koje je djeci pojasnio što to podrazumijeva grana arhitekture i tehnike rada kroz stoljeća. S djecom potom je crtao nacrte željenih građevina.
  • Već tradicionalna Večer matematike ove godine održana je na dan Sv. Nikole pa su i matematičke igre izrađene s motivima koji se vežu za ovoga sveca. Posebna nagrada za uspjeh u rješavanju matematičkih problema bio je posjet Sv. Nikole koji je sve sudionike simbolično darivao. U ovoj večeri sudjelovale su skupine Leptirići, Pčelice te Dupini (jutro i popodne).
  • Ove godine novost je organiziranje dječje Adventske bajke u parku u K. Lukšiću u čijem su programu sudjelovali i naši Dupini iz popodnevnog boravka s prigodnom plesnom točkom.
  • U skupini s integriranim engleskim jezikom djeca kroz igru i pod vodstvom odgojiteljica upoznaju različite kulture i tradicije, otkrivaju domaće okruženje i širi svijet, oblikuju nacionalnu i državnu svijest, razvijaju stvaralaštvo, upoznaju sigurno korištenje računala i uče strani jezik.
  • U svrhu upoznavanja različitih kultura i tradicija u ovom periodu obilježili smo
  – Apple’s Day
  – Halloween
  – Međunarodni dan tolerancije
  – Thanksgiving Day
  • Specifičnosti naše skupine uklopili smo u projekt Umjetnost i djeca tako da smo za temu odabrali književnost, točnije slikovnice na hrvatskom i engleskom jeziku. Slikovnica je dječji prozor u svijet znanja, istraživanja i mašte. Na temelju slikovnice stvaramo razne druge sadržaje – zidne slike, personalizirane dječje slikovnice, grupne digitalne slikovnice, pjesmice, recitacije…
  • I ove godine smo u suradnji s roditeljem iz skupine organizirali Dječju adventuru na Brcu u K. Starom. Oživili smo Brce i u jutarnjim satima, te u kućice unijeli malo dječjeg božićnog veselja i šušura.

  Humanitarne akcije:
  - Djeca Kaštela za djecu Kistanja
  - skupljanje čepova za osobe s invaliditetom

 • 2 skupine 10-satnog JASLIČNOG programa – od 06:00 do 17:00 sati
 • 1 skupina 10-satnog vrtićkog programa  - od 06:00 do 17:00 sati (mališka skupina)
 • 1 skupina 10-satnog vrtićkog programa  - od 06:00 do 17:00 sati (srednjiška skupina)
 • 1 skupina 10-satnog vrtićkog programa – od 06:00 do 17:00 sati (mješovita skupina)
 • 2 skupine 10-satnog vrtićkog programa – od 06:00 do 17:00 sati (veliške skupine)
 • 1 skupina 6-satnog jutarnjeg programa – od 07:30 do 13:00 sati
 • 1 skupina 6-satnog poslijepodnevnog programa – od 13:30 do 19:00 sati

Ana Brčić – male jasnice

Vanja Strižak – male jaslice

Ankica Rajčić – male jaslice

Ankica Domić – jaslice

Karmen Radić – jaslice

Mileva Plazonić - 10 satni program

Jasminka Bijelić - 10 satni program

Valerija Klišmanić – 10 satni program s integriranim engleskim jezikom

Marina Zokić – 10 satni program s integriranim engleskim jezikom / odgovorni odgojitelj

Ana Oman – 10 satni program

Mira Bakula – 10 satni program

Marijana Grbeša  – 10 satni program

Milenka Vrtlar – 10 satni program

Damira Radunić – 10 satni program

Suzana Reljić – 10 satni program

Ivana Batina – 6 satni jutarnji program s integriranim katoličkim vjerskim odgojem

Karla Špika Brešan - 6 satni poslijepodnevni program

Telefon: 021 440-224
Logoped i defektolog: 021 566-506

Adresa: Lucijin put 36, 21217 Kaštel Štafilić 

učitavam kartu - molimo pričekajte ...

Dječiji vrtić Maslina 43.550977, 16.335632 Dječiji vrtić \"Maslina\"