Trešnjica

U Kaštel Lukšiću, u prostranom i lijepo uređenom dvorištu, s visokim stablima platane koja stvaraju duboku hladovinu nalazi se dječji vrtić „TREŠNJICA“. Naziv je dobio po nadaleko poznatim lukšićkim trešnjama.
Vrtić pohađa 113 djece u 5 odgojnih skupina u dobi od 3 do 7 godina, a odgojno-obrazovni rad provodi 6 odgojiteljica.

Redoviti programi njege, odgoja, obrazovanja, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi o djeci predškolske dobi provode se u:
- 10 satnom jutarnjem programu
- 6 satnim jutarnjim programima (2 skupine)
- 6 satnim popodnevnim programima (2 skupine)

Uz redovite, provode se i posebni programi:
- program katoličkog vjerskog odgoja integriran u redovan rad 6-satne popodnevne skupine
- program integracije djece s poteškoćama u razvoju u redovne programe

U vrtiću djeluje psihologinja koja vrši konzultacije za roditelje.
Vanjski suradnici vrtića: „EKLATA“ – škola stranih jezika: engleski jezik 2xtjedno.

Naš godišnji PROJEKT na razini vrtića u 2017./2018. je:

„ZVUK“

Ideja za projekt „Zvuk“ potekla je iz zainteresiranosti djece za aktivnosti istraživanja zvukova kako različitih glazbenih instrumenata koje su redovito donosili u vrtić , tako i zvukova u različitim situacijama, okruženjima i zvukova dobivenih uz pomoć različitih predmeta.

Cilj projekta je kroz razvoj slušne percepcije i stjecanje iskustva sluhom, bogatiti dječje spoznaje, razvijati glazbene sposobnosti i stvaralaštvo, utjecati na socioemocionalni, psihomotorni i intelektualni razvoj, tj.pozitivno utjecati na cjelovit razvoj djeteta.

  U prvom razdoblju ove pedagoške godine, u sklopu projekta, imali smo različite aktivnosti istraživanja zvukova ( našeg tijela, glasa, predmeta, okoline – prirode, grada, glazbenih instrumenata), osluškivanja i prepoznavanja, igre tišine i sl. Svakodnevno smo kroz pjevanje dječjih pjesama, male glazbene improvizacije na instrumentima razvijali interes i ljubav za glazbu, kao i glazbene sposobnosti djece.

  Slikovnica „Medo i klavir“ potaknula je djecu na interes za ovaj predivan instrument. Istraživali su zvukove klavijatura u sobi, a i imali priliku zasvirati na velikom koncertnom klaviru u dvorcu Vitturi. Profesorica glazbe, Daniela Petrušić (Matijina majka), održala nam je „Mali koncert na velikom koncertnom klaviru“. Djeca su bila oduševljena i potaknuta da i sami požele jednom tako lijepo svirati.

  Posjetili su nas mladi glazbenici iz KUD-a „Biranj“: Petar Kaselj, Karlo Buotić, Eugen Vrlić i Slavko Rodin, koji su nam predstavili svoje puhačke instrumente: trubu, trombon i tubu. U druženju s djecom pružili su im priliku da i oni probaju svirati, te smo zajedno istraživali kakve sve zvukove i melodije ovi instrumenti mogu proizvesti.
  Također, u posjet su nam došli i Cvitini roditelji, Marina i Jurica Martinić, te održali radionicu za djecu na horni i trombonu, na kojima inače sviraju u orkestru HNK u Splitu. Djeca su imala priliku čuti različite skladbe, a i zapjevati uz zvukove poznatih dječjih pjesama.
  Otac Marte i Petra, Dinko Nakić, zasvirao nam je na akustičnoj gitari. Djeca su, također, dobila priliku zasvirati i istraživati zvukove ovog dragog im instrumenta.

  U suradnji s roditeljima glazbenicima i župnikom don Mariom Buljevićem organizirali smo i održali „Mali Božićni koncert djece i roditelja dječjeg vrtića Trešnjica“ u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kaštel Lukšiću. Na koncertu su nastupila djeca jutarnjih i popodnevnih skupina, te roditelji glazbenici: Daniela i Bruno Petrušić, Antonela Burić, Marina i Jurica Martinić, i njihovi prijatelji i suradnici: ženska klapa Neverin i Fane Mihalj, pripremivši nam predivno glazbeno iskustvo kroz raznolikost pjevačkih izvedbi i zvukova različitih instrumenata ( klavir, gitara, flauta, horna, trombon, truba). Ovim putem želimo još jednom zahvaliti svima.
  U našem vrtiću održana je drugu godinu za redom „Večer matematike“, projekt Matematičkog društva Hrvatske uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja. U obliku skupa interaktivnih radionica ponuđenih djeci i roditeljima, „Večer matematike“ ima za cilj izgradnju pozitivnog stava djece prema matematici. Kroz sudjelovanje u zabavnim aktivnostima i igrama, koje su bile ponuđene u svim sobama vrtića, djeca i roditelji imali su priliku družiti se i zajedno otkrivati zabavnu stranu matematike.
  Sveti Nikola, ove godine došao nam je predivnom kočijom s konjima i obradovao male i velike. Dočekali smo ga u radosti i zajedništvu, družili se, razgovarali, fotografirali, a potom i počastili slatkišima kojima nas je darovao. Ovim putem želimo zahvaliti gosp.Veni Jerkoviću i obitelji Kapov koji su nam omogućili ovaj prekrasan doživljaj.
  U Gradskoj knjižnici Kaštela u dvorcu Vitturi imali smo dječju likovnu radionicu pod nazivom „Srebreni Božić“.
  U pred božićnom vremenu u vrtiću su se održavale adventske radionice za djecu i roditelje: izrada božićnih ukrasa, kuglica koje smo poklonili župniku za ukrašavanje crkve,figurica „Malog Isusa“, čestitki, anđela sa slikom djeteta, slika od transparent papira, a u sklopu našeg projekta „Zvuk“ izradili smo anđele s instrumentima i note od filca kojima smo ukrasili božićno drvce našeg vrtića.

  Vrijeme karnevala obilježili smo sudjelovanjem na 21. Dječjem krnjevalu u Kaštel Kambelovcu pod maskom „Veselih glazbara“, te tradicionalnim vrtićkim karnevalom na sam pokladni utorak u našem vrtiću. U goste nam je došla i klaunica Pipi crvena čarapa i sve nas skupa razveselila razigranom predstavom i spretno izrađenim figuricama od balona.
  Nastavljajući projekt „Zvuk“ izradili smo različite šuškalice i udaraljke, koje smo osobito iskoristili u karnevalskim događanjima, a u posjet su naim došli i novi glazbenici. Barbara Ćosić Dragan, Nikina sestra, svirajući nam na svojoj violini pobudila je nježne osjećaje i maštanje djece, a Josipov tata, Milan Milas i njegove kolege iz Orkestra Hrvatske ratne mornarice: Tino Šimig i Ante Jelinčić, unijeli su veselje i radost kroz vesele izvedbe dječjih pjesama na saksofonu, klarinetu i gitari.
  U goste smo, također, pozvali i službenike Državne uprave za zaštitu i spašavanje, koji su djeci na prihvatljiv način približili temu zaštite i spašavanja u slučaju požara, potresa, poplave i dr. opasnih situacija. Sva su djeca dobila i prigodnu bojanku kako bi zajedno sa svojim roditeljima kući još jednom proradila svoje nove spoznaje o ovoj temi, te usvojila telefonski broj u slučaju opasnosti 112. Djeca su nacrtala i mnoštvo likovnih radova koje smo poslali na likovni natječaj DUZS-a.
  U ožujku, naša zdravstvena voditeljica, Ankica Brešković održala je roditeljski sastanak i radionice za djecu na temu „Oralno zdravlje djece“ , a CAP tim: Asja Podrug, Ana Brčić, Ljuba Duvnjak, proveo je CAP program prevencije nasilja nad djecom kroz roditeljski sastanak za roditelje predškolaca i dvije CAP radionice za djecu.

  Zdravljem smo se bavili i u travnju, Mjesecu zdravlja. Posjetili smo tako Dom zdravlja u Kaštel Starom, Ordinaciju obiteljske medicine, Hitnu pomoć i ljekarnu. Dr.med.Nikica Zokić i med.sestra Suvela  primile su nas, pokazale medicinske instrumente i pomagala, te nas pregledavale kako bi  osnažile djecu za buduće situacije kada im  liječnička pomoć  bude zaista potrebna.

  Posjetili smo i Srednju školu „Braća Radić“ u Kaštel Štafiliću gdje su djeca  imala priliku razgledati njihov vrt, Ljekoviti vrt (mediteransko bilje), sudjelovati u izradi i degustaciji  Zdravog kolača i prirodnog soka od jabuke, te se okušati u pripremljenim likovnim aktivnostima na temu „Voće i povrće“ i „Piramida zdrave hrane“.

  Posjet  Botaničkom vrtu Osnovne škole „Ostrog“ u Kaštel Lukšiću uvijek je posebno lijep doživljaj i poticaj da i sami doprinosimo ljepoti prirode i našeg okoliša. U sklopu ovog posjeta imali smo priliku zaviriti i u buduće školske prostore.

  U svibnju smo sudjelovali na dvije dječje olimpijade: Maloj vatrogasnoj olimpijadi i Dječjem olimpijskom festivalu. Djeca su dala sve od sebe i postigla dobre rezultate, a osvojene medalje, diplome i pehar, doprinjeli  su zadovoljstvu, radosti i ponosu djece.

  Potaknuti našim sudjelovanjem na Maloj vatrogasnoj olimpijadi  pozvali smo u posjet  vatrogasce Ivanu  Borozan i Josipa  Mandurića. Obučeni u svoju punu opremu izazvali su divljenje i zainteresiranost djece. Posjetili smo i Dobrovoljno vatrogasno društvo u Kaštel Sućurcu, upoznali se sa različitim načinima gašenja požara, vozili se vatrogasnim kamionom, slušali zvuk vatrogasne sirene, gledali polijevanje vatrogasnim topom. Zahvaljujemo svim vatrogascima , a posebno Filipu.

  Početkom lipnja bili smo na jednodnevnom izletu. Posjetili smo izvor rijeke Rude, grad Sinj: Alkarsko trkalište i Svetište Gospe Sinjske, Seosko gospodarstvo „Mustang“. Djeca su imala priliku uživati u ljepoti  i zvukovima rijeke i prirode uz rijeku, razgledati Alkarsko trkalište i čuti priču o viteškoj vještini trčanja Alke, povijesti grada Sinja i čudesnoj Gospinoj zaštiti, te  pohoditi  Sinjsko svetište i vidjeti čuvenu  Gospinu sliku. Na seoskom gospodarstvu uživali smo u zajedničkom ručku, igri i druženju, a osobito u jahanju konja, u kojem su se odvažno okušala sva djeca.

  Projekt „Zvuk“ nastavio se nizom glazbenih i plesnih aktivnosti. Posjetila nas je Marija Gvadalupe Šimundić, violinistica. Posjetili smo Glazbenu školu „Josip Hatze“ u Kaštel Kambelovcu, gdje nas je primila prof. Gabrijela Lozić i uvela u čaroliju glazbe i zvukova glazbenih instrumenata koje smo mogli vidjeti, čuti, a poneke i svirati (klavir, pianino, klarinet, violina, šuškalice).  Potaknuti doživljajima stvarali smo stihove o instrumentima, te osmislili priču i zvučni recital kojeg smo izveli i pred roditeljima.

  Vedrana Odvitović, Marinova majka, dugogodišnja plesačica folklora upoznala nas je sa tradicionalnim načinom plesa, te smo uz njenu pomoć  naučili i pripremili plesno folklorni nastup uz pjevanje poznatih  kaštelanskih pjesama za našu završnu svečanost. Veliko hvala majci Vedrani.  Završne svečanosti obilovale su glazbenim elementima ( pjevanje uz instrumentalnu pratnju, plesovi uz glazbenu podlogu, pratnja na šuškalicama, pokretne glazbene igre), te scenskim igrokazima, kvizovima znanja, igrama na otvorenom i zajedničkim druženjem i čašćenjem. Predškolcima su uručene zaslužene diplome, tj. priznanja o njihovoj spremnosti za polazak u školu.

  Učiteljice engleskog jezika, Mira i Tihana, pripremile su s djecom  i završne svečanosti iz engleskog jezika, gdje su roditelji imali priliku čuti dio onoga što su djeca kroz igru i zabavu  usvojila.

 • 1 skupina 10-satnog programa – od 06:00 do 16:00 sati
 • 2 skupine 6-satnog jutarnjeg programa – od 07:30 do 13:00 sati
 • 2 skupine 6-satnog poslijepodnevnog programa – od 13:30 do 19:00 sati

Natalija Novak – 10 satni program

Gorenka Britvić – 10 satni program

Senija Udovičić – 6 satni jutarnji program

Ivanka Sunara – 6 satni jutarnji program

Smilja Grgurević – 6 satni poslijepodnevni program

Tajana Šoša - 6-satni popodnevni program s integriranim katoličkim vjerskim odgojem / odgovorni odgojitelj

Telefon: 021 227-649

Psiholog: 021 440-217

Adresa: Stipe Rodina 3, 21215 Kaštel Lukšić

učitavam kartu - molimo pričekajte ...

Dječiji vrtić Trešnjica 43.552301, 16.360417 Dječiji vrtić \"Trešnjica\"