CAP program

  23 prosinca, 2020

SVAKO DIJETE IMA PRAVO

BITI

SIGURNO, JAKO I SLOBODNO

 

Ovo je moto pod kojim se provodi CAP program prevencije zlostavljanja. U našem ga vrtiću provodimo od 2010. godine.

Djeca suposebno ranjiva na zlostavljanje, jer nemaju dovoljno informacija o mogućim opasnostima i mogućnostima zaštite. Ona su bespomoćna, nesamostalna i ovisna o odraslima, a također su i izolirana od izvora podrške i pomoći.

Od 2010. godine svaki je predškolac iz našeg vrtića upoznat sa informacijama, vještinama i strategijama kojima može steći veću sigurnost i kontrolu nad svojim životom. CAP osnažuje djecu povećanjem svjesnosti o tome da imaju osnovna ljudska prava i poučavajući ih prevencijskim strategijama koje im pomažu zadržati ta prava. Zlostavljanje djece je ugrožavanje tih njihovih osnovnih prava. Sva djeca imaju pravo prepoznati zlostavljanje i poduzeti odgovarajuće strategije kojima će spriječiti da im netko ta prava oduzme. Svi značajni odrasli u njihovim životima imaju pravo i dužnost na informacije, vještine i strategije koje će im pomoći da djecu na pravi način podržavaju i štite.

CAP program razvio je u USA International Centre for Assault Prevention (ICAP),  a udruga roditelja „Korak po korak“ iz Zagreba je Regionalni trening centar ICAP-a za Hrvatsku.

CAP program započinje predavanjem za sve zaposlenike vrtića, a zatim se nastavlja predavanjem za roditelje i radionicama za djecu.

U ovoj pedagoškoj godini predavanja za roditelje ćemo provesti „online“,  a radionice za djecu kao i do sada, u malim skupinama, poštujući epidemiološke mjere.

Sve CAP radionice polaze od prava djece da budu sigurna, jaka i slobodna, predstavljajući zlostavljanje kao ugrožavanje tih osnovnih prava.

Svaku radionicu vode posebno educirane osobe – CAP pomagačice, a takvih je osoba u našoj ustanovi dvadeset!

Predavanje za roditelje u idućem članku!

NAŠI VRTIĆI