Gripi nije kraj

  21 veljače, 2017

 

 

Prehlada i gripa

Što je prehlada?

Prehlada je infekcija gornjeg dišnog sustava, uzrokovana virusima, najčešće blagog tijeka  u trajanju oko tjedan dana. Vodeći je razlog posjeta liječnika i izostanka s posla i iz škole. Prehlade su najčešće kod djece, a povezane su s neotpornošću djece na infekcije i kontaktima s drugom djecom u vrtićima i školama. Djeca imaju prehladu oko šest do deset puta godišnje. U obiteljima sa školskom djecom, broj prehlada po djetetu može biti čak i 12 godišnje. Odrasle osobe imaju prehladu oko dva do četiri puta godišnje, iako se to jako razlikuje od osobe do osobe.

Što izaziva prehladu i gripu?

Poznato je više od 200 virusa koji izazivaju simptome prehlade. Najčešći su : rhinovirusi, adenovirusi,  i enterovirusi. Uzroci 30 do 50 posto prehlada kod odraslih osoba, za koje se pretpostavlja da su virusne, ostanu neotkriveni.Do većine prehlada dolazi tijekom jeseni i zime. Učestalost prehlada se polako povećava sljedećih nekoliko tjedana i ostaje visoka do ožujka ili travnja, kada se smanjuje. Razlike povezane s godišnjem dobima mogu biti u vezi s početkom školske godine i hladnim vremenom, što potiče ljude da provode više vremena u zatvorenom prostoru te povećava vjerojatnost širenja virusa s jedne osobe na drugu.

Kako se prehlada i gripa širi?

Virusi koji uzrokuju prehlade šire se kapljičnim putem (udisanjem zraka sa sitnim kapljicama iz okoline bolesne osobe), direktnim dodirom ili inficiranim predmetima.

Koji su simptomi prehlade i gripe? 

Prehlada je u većini slučajeva blaga sa simptomima koji traju tjedan dana ili manje. Simptomi prehlade počinju jedan do dva dana nakon izlaganja virusu prehlade.

Simptomi prehlade su:

– vodeni iscjedak (curenje) iz nosa,

– začepljenost nosa i otežano disanje kroz nos,

– kihanje, grlobolja i kašalj,

– glavobolja,

– povišena temperatura do najviše 38 °C

Simptomi prehlade mogu trajati od dva do četrnaest dana. Ako se simptomi pojavljuju često ili traju mnogo dulje od dva tjedna, mogu prije biti posljedica alergije nego prehlade.

Ako temperatura poraste na više od 38 °C, uz drhtavicu i znojenje bol u mišićima ruku i nogu, te ako osjetite umor i opću slabost vjerojatno imate gripu.

Koje su komplikacije prehlade i gripe?

Katkad prehlada može dovesti do bakterijskih infekcija srednjeg uha (posebno kod djece) ili sinusa, kao i upale pluća što zahtjeva liječenje antibioticima. Visoka temperatura sa zimicom ili tresavicom, jak kašalj s gnojnim iskašljajem, jako natečene žlijezde, jaka bol lica u području sinusa, mogu upućivati na komplikaciju ili ozbiljnu bolest zbog koje je potrebno obratiti se liječniku.

 

Kako se liječe prehlada i gripa?

Kod nekompliciranih slučaja prehlade n a raspolaganju je samo simptomatsko liječenje:

– odmaranje u krevetu, uzimanje tekućine i vode s mnogo vitamina C i primjena nekih lijekova koji olakšavaju simptome prehlade i gripe ( za snižavanje temperature ,protiv bolova, za iskašljavanje,kapi za nos)

Ako se koristite kapima za nos, ne činite to dulje od tri do četiri dana!!!

Antibiotici ne ubijaju virus?

Treba ih iskoristiti samo kod rijetkih bakterijskih kombinacija, kao što su upala sinusa (sinusitis) ili infekcije uha, koje se razvijaju kao komplikacija infekcije.

Korištenje antibiotika „za svaki slučaj“ neće spriječiti sekundarne bakterijske infekcije.

 

Kako spriječiti širenje prehlade i gripe?

-Gripu i prehladu treba odležati

-Pranje ruku je najjednostavniji i najdjelotvorniji način sprječavanja rinosinusnih prehlada.

-Nedodirivanje nosa ili očiju drugi je način.

-Osobe koje su prehlađene trebaju uvijek kihati ili kašljati u papirnatu maramicu i zatim je-baciti.

-Ako je moguće, treba izbjegavati bliske, dulje kontakte s osobama koje su prehlađene.

Budući da rinovirusi mogu preživjeti i do tri sata izvan nosnih puteva na predmetima i na koži, čišćenje površina dezinfekcijskim sredstvom koje ubija viruse moglo bi pomoći u sprječavanju širenja infekcije.

NAŠI VRTIĆI