Ispadi bijesa

  20 studenoga, 2018

ŠTO SU ISPADI BIJESA I ŠTO IH POKREĆE?

Ispadi bijesa su emocionalni izljevi koji se događaju kada dijete osjeća da nema kontrolu.
Nije uvijek riječ o ljutnji – oni mogu biti izraz frustracije zbog dječje fizičke ili mentalne nesposobnosti da postigne ono što želi.
Prkosno ponašanje u toj dobi utemeljeno je na frustraciji, a ne zloći i proizlazi iz djetetovog egocentrizma, a ne sebičnosti.

Razumijevanje i izbjegavanje onoga što pokreće djetetove izljeve bijesa može vam pomoći da ih spriječite.

KAKO REAGIRATI?
Ispade bijesa može biti jako teško ignorirati, pogotovo ako se vaše dijete baca po podu. Pazite da se ne ozlijedi, ali oduprite se iskušenju da mu prigovorite – ne pridajte veliku važnost njegovu ponašanju.
Da biste ostali mirni, pokušajte par puta duboko udahnuti ili čak izaći iz prostorije, ali budite spremni zagrliti i pomaziti svoje dijete kad jednom ispad završi.
Većina će mališana ispade bijesa prerasti do četvrte godine i do tada bi trebali naučiti da postoji bolji način da dobije što želi.

Neke činjenice o napadima bijesa:
* vrhunac napada bijesa je između 1. i 3. godine.
* mogu se pojaviti i kod starije djece do dobi od 7 ili 8 godina.
* nema spolnih razlika kod učestalosti napada bijesa, ali djevojčice su sklonije bijes iskazivati verbalno, a dječaci fizički.
* nećete spriječiti napade bijesa dopuštanjem djetetu da radi ono što želi. Tako možete samo povećati broj ispada jer dijete uči da će tako biti po njegovom.

NAJČEŠĆI POKRETAČI ISPADA BIJESA:
a) odlasci u trgovinu – posebno u velike trgovačke centre
b) dolazak ili odlazak iz vrtića ili igraonice
c) ostavljanje djeteta da biste otišli na posao
d) oblačenje i svlačenje
e) vrijeme obroka, spavanja…

PREVENCIJA ISPADA BIJESA
Izbjegavanje odlaska u trgovinu u vrijeme kad znate da vaš mališan mora spavati ili će biti gladan, jer je to vrijeme kada će se ispadi bijesa najvjerojatnije događati. Ispade bijesa za vrijeme kupovine spriječit ćete tako da zaposlite svoje dijete, npr. zamolite ga da vam pomogne pronaći namirnice.
Ispadi bijesa zbog izbora odjeće, oblačenja i svlačenja, zbog vremena potrebnog za oblačenje – ako ga požurujete ono će biti još sporije.

STRATEGIJE RJEŠAVANJA ISPADA BIJESA

1. DAJTE DJETETU STRUKTURU
Jedan od najsigurnijih načina izbjegavanja ispada bijesa jest da pružite svojem mališanu dovoljno rutine u životu; da mu je dan ispunjen poznatim aktivnostima.

2. ODVLAČENJE POZORNOSTI
Vidite li da se približava ispad bijesa, a djetetu ne možete pružiti pažnju, uključite ga u ono što radite. Tako mu možete odvući pozornost i u isto vrijeme nastaviti sa svojim radom.

3. OKLADE I IZAZOVI, HUMOR I IGRE
Odličan način da dijete natjerate da dosadan zadatak obavi brže ili s više volje jest da ga pretvorite u natjecanje – vaš će mališan uživati u mogućnosti da vas pobijedi ili vam pokaže da ste u krivu (npr. možete se okladiti da ne može obući svoje cipele). Pokušajte nasmijati svoje dijete. Dobar način da vratite osmijeh na djetetovo lice jest da «dosadne» poslove pretvorite u zabavne igre.

4. PREDAH
Ovo je vrlo dobra strategija koja može pomoći smiriti stvari dok je ispad bijesa najžešći. Predah znači da djetetu dajete vrijeme i prostor koji su mu potrebni da stekne samokontrolu. Možete to učiniti tako što ćete dijete maknuti iz središta zbivanja i staviti ga nekamo gdje će njegov ispad proći nezapaženo. Cilj nije kazniti dijete, nego ga odvojiti od situacije ili osobe koja ga uznemiruje i dati mu priliku da se smiri. Uobičajene tehnike uključuju odnošenje djeteta u sobu ili sjedanje u određeni stolac kako bi se smirilo.

5. GRLJENJE I DRŽANJE
Neki stručnjaci vjeruju da je ovo najbolji način da djetetu pomognete kontrolirati ljutnju i frustracije. Oni vjeruju da čvrsto držanje uz tijelo djeteta koje se baca i plače, mališanu daje sigurnost, pomaže mu da kontrolira svoj unutarnji gnjev i pruža sigurno mjesto na kojem se može smiriti.
Zadržite kontrolu – ako želite pokušati držati urlajuće ljutito dijete, morate biti jako mirni i imati kontrolu nad vlastitim osjećajima.

ZAPAMTITE!

VAŠ CILJ JE:
Potaknuti dijete da stekne bolju kontrolu nad svojim strpljenjem, da izrazi ljutnju verbalno, a ne fizički; da se mirno suoči s razočaranjima.

  • uočite znakove prema kojima će te kasnije moći prepoznati da se vaše dijete sprema na izljev bijesa i u tom mu trenutku (prije nego što plane) trebate odvratiti pozornost.
  • ne popuštajte.
  • potičite fizičku aktivnost djeteta kako bi trošilo energiju.
  • vodite dnevnik kako bi znali što potiče izljeve bijesa. To znanje će vam pomoći kod upravljanja emocijama.
  • naučite ga da se smiri bez da se ozljedi. Gnječenjem igračke, trčanjem u krug, vikanjem u kupaonici.
  • dajte djetetu dovoljno prilika u kojima će vježbati izbor kad god je to moguće i poželjno.
  • ne prijetite, ne kažnjavajte fizički.
  • kad se dijete smiri, razgovarajte s njim o napadima bijesa. Premda se počinje razvijati njegovo shvaćanje što je dobro, a što loše, nedostaje mu kontrola nad bijesom i frustracijom. Zato nema smisla kažnjavati ga kad plane.

Umjesto toga, kad se smiri, sjednite pored njega, pomilujte ga i predložite mu da slijedeći put pokuša bolje kontrolirati svoj bijes.

 

 

JOŠ NOVOSTI

Logopedska trijaža

  13 studenoga, 2023

Rastimo zajedno

  18 rujna, 2023

Novosti NZJZ-SDŽ

  2 veljače, 2023

NAŠI VRTIĆI