Sapun i voda

  20 studenoga, 2018

Sapun i voda
Pored uravnotežene prehrane važno je temeljito i redovito pranje ruku, pri čemu su najbitniji voda i sapun, a ne toliko dezinfekcija. Samo u vrijeme epidemije potrebna je dezinfekcija ruku kojom se s površine kože skida sve, pa i zaštitna bakterijska flora, što kod običnih respiratornih infekcija nije potrebno.

Šetajte se na otvorenom
Zna se da prehladu ne uzrokuje hladnoća, nego virusi. Znači li to da malu djecu možemo bez straha izvoditi na hladnoću? Pedijatri savjetuju neka se mala djeca na svježem zraku zadržavaju sve dok se temperatura spusti do nule, a ako padne ispod nule, radije neka ostanu kući ili ih izvedite samo u kratku šetnju, i to u najtoplijem dijelu dana. Djeca se vrlo brzo pothlađuju, što ih čini podložnijima bolesti ako dođu u kontakt s virusom.

Ne s djecom u šoping!
U šoping centrima je puno bakterija i virusa, a kako djeca svijet upoznaju dodirom i prste često stavljaju u usta, u neposrednoj su opasnosti da se zaraze, posebno ako su neprimjereno odjevena. Vani nose bundice, rukavice i šal, a u pregrijanim centrima se pregriju i oznoje pa kad takvi iziđu na hladnoću postaju idealna meta za viruse.

 

Zdravstveni voditelj

 

JOŠ NOVOSTI

Logopedska trijaža

  13 studenoga, 2023

Rastimo zajedno

  18 rujna, 2023

Novosti NZJZ-SDŽ

  2 veljače, 2023

NAŠI VRTIĆI