Ušljivost vlasišta

  6 veljače, 2020

Što su uši?

Uši su sićušni insekti bez krila. Žive na glavi u vlasištu ljudi i hrane se krvlju iz vlasišta. Uši na glavi čest su problem, posebno za djecu. Lako se šire s osobe na osobu, a ponekad ih se teško riješiti. Njihovi ugrizi kod djeteta mogu uzrokovati svrbež i nadraženost vlasišta, a grebanje može dovesti do infekcije.
Uši su neugodne, ali nisu opasne i ne šire bolest. Prisutnost ušiju nije pokazatelj loše higijene. Najbolje je odmah početi sa tretiranjem ušiju kako bi se spriječilo njihovo širenje.

Koji su simptomi i znakovi ušljivosti glave?

Iako su malene, možete ih vidjeti. Što trebate potražiti:
• Jaja ušiju (gnjide). One izgledaju poput sitnih žutih, žuto-smeđih ili smeđih točkica prije izlijevanja. Uši polažu gnjide na vlas kose u blizini vlasišta, gdje je temperatura idealna dok se ne izlegu. Gnjide pomalo liče na perut, ali ih se ne može ukloniti češljanjem ili otresanjem.

Iako dijete nema puno ušiju na glavi, češće se mogu vidjeti gnjide nego žive uši. Jaja ušiju se izlegnu za 1-2 tjedna nakon što su položena. Nakon izlijeganja preostala ljuska izgleda bijelo ili bistro i ostaje pričvršćena na vlas kose. Najlakše ih se može uočiti kako dlaka raste ljuska jaja se sve više udaljava od vlasišta.

• Odrasle uši i nimfe. Odrasle uši nisu veće od sjemenke sezama i sivkasto su do bijele boje. Nimfe su manje i postaju odrasle uši za 1-2 tjedna nakon izlijevanja. Ovaj životni ciklus ponavlja se svaka 3 tjedna. Većina ušiju hrani se krvlju nekoliko puta dnevno, a mogu preživjeti i do dva dana izvan vlasišta.

• Ugrizi ušiju uzrokuje svrbež i grebanje. To je reakcije na slinu koje izlučuju uši. Svrbež ne mora odmah početi, to ovisi o tome koliko je djetetova koža osjetljiva na ugrize ušiju. Možda će trebati tjedni da dijete s ušima počne s grebanjem vlasišta.

• Male crvene kvržice ili čirevi uzrokovani grebanjem. Neka djeca imaju blagu iritaciju od grebanja, dok druga mogu dobiti osip. Puno ogrebotina može dovesti do bakterijske infekcije vlasišta. Pazite na natečene limfne čvorove (žlijezde) na stražnjem ili prednjem dijelu vrata i crvenilo. Liječnici bakterijsku infekciju mogu liječiti antibiotikom.

Kako možete provjeriti dali dijete ima uši?

Potražite uši i gnjide na vlasištu, iza ušiju i na zatiljku glave. Rijetko se može uočiti prisutnost ušiju na trepavicama ili obrvama.
Nimfu i odraslu uš može biti teško pronaći. Obično ih nema puno i ne kreću se brzo. Potražite gnjide pričvršćene za vlas kose u blizini vlasišta. Gnjide mogu izgledati poput peruti. Da biste ih razlikovali, pokušajte prstima povući malu „mrlju”. Ukoliko je perut može se ukloniti, ali ako je gnjida ona ostaju pričvršćena za vlas kose. Povećalo i jaka svjetlost mogu pomoći pri inspekciji.
Najbolji način provjere je pomoću češlja s gustim zupcima na vlažnoj kosi. Kosu češljajte u vrlo malim pramenovima i potražite uši ili gnjide na češlju. Češalj možete obrisati s tkaninom ili papirnatim ručnik na kojem ćete ih moći lakše uočiti.
Ako se vaše dijete svrbi i grebe po glavi, a niste sigurni dali su to uši, potrebno je zatražiti pregled vlasišta kod liječnika.

Kako se liječi ušljivost glave?

Dva su načina liječenja ušljivosti:
• lijekovima
• uklanjanje rukama.
Ljekovita sredstva koja danas imamo na raspolaganju su ljekoviti šamponi, kreme i losioni koji ubijaju uši. Mogu se kupiti bez recepta ili uzeti na recept. Ako kupujete bez recepti lijek, budite sigurni da je siguran za dob vašeg djeteta.
Liječnik također može propisati ljekovit šampon ili losion, a kod vrlo otpornih ušiju liječnik može propisati uzimanje oralnih lijeka.
Bez obzira radi li se o bez receptom lijeku ili lijeku na recept, uvijek pažljivo pročitajte upute za uporabu. Primjena prevelike količine može biti štetna, dok primjena premale količine neće biti djelotvorna.
Ručno uklanjanje ušiju i gnjida može pomoći u potpunom rješavanju problema ušljivosti jer niti jedan lijek nema 100%-tni učinak. Da biste to učinili trebate koristiti češalj s gustim zupcima na vlažnoj kosi u kombinaciji sa regeneratorom za kosu. Postupak treba ponoviti svaka 3 – 4 dana tijekom 3 tjedna nakon što ste ugledali posljednju živu uš. Vlaženje kose privremeno sprečava kretanje ušiju, a uporaba regeneratora olakšava prolazak češlja kroz kosu.
Nema potrebe za kupovinom elektroničnog češlja za kojeg tvrde da ubija uši ili čini uklanjanje gnjida lakšim. Također nema potrebe za kupovinom posebnih otopina za uklanjanje gnjida. Dovoljna je samo upotreba vode i regeneratora za kosu.
Nakon tretmana vlasišta ne koristite sušilo za kosu, jer neki proizvodi za tretmane ušiju mogu sadržavati zapaljive sastojke koji se mogu zapaliti. Također ne koristite eterična ulja za liječenje ušiju jer ona mogu izazvati alergijsku reakciju na koži vlasišta.

Jesu li uši zarazne?

Uši se brzo šire s osobe na osobu, posebno u grupnom kolektivu kao što je škola ili vrtić.
Uši ne mogu letjeti niti skakati, ali zato imaju posebno prilagođene nožice koje im omogućuju da se čvrsto drže za kosu. Šire se dodirivanjem glave o glavu i dijeljenjem odjeće, posteljine, češljeva, četki i kapa. Kućni ljubimci kao takvi ne mogu prenositi uši na čovjeka i obrnuto.

Moraju li djeca s ušima ostati kod kuće?

Ako ste u kosi djeteta pronašli znakove zaraze ušima obavezno obavijestite osoblje vrtića ili škole te pregledajte vlasište ostalim ukućanima. Zaraženo dijete bi trebalo ostati kod kuće sve dok se ne provedete tretman protiv ušiju.

Kako se riješiti ušiju?

Da biste se riješili ušiju i njihovih jaja i spriječili njihov povratak trebate:
• Oprati svu posteljinu, plišane igračke i odjeću koja se koristila prije tretiranja ušiju u vrućoj vodi.
• Stvari koje se ne mogu oprati stavite u nepropusnu vrećicu na 2 tjedna.
• Usišite tepihe i sav tapecirani namještaj (u vašem domu i automobilu) i bacite vrećicu usisavača.
• Predmete poput češlja, trake za kosu, trake za glavu i četke namočite u vruću vodu sa sredstvom za tretiranje ušiju ili ih bacite. Recite djeci da ne dijele ove stvari.
• Budući da se uši lako prelaze s osobe na osobu u kućanstvu, provjerite sve članove kućanstva. Tretirajte sve ukućane koji imaju uši kako bi spriječili njihov povratak.
• Svaka 3 – 4 dana provjerite kosu djeteta.

Hoće li uši ikad nestati?
Kao što mnogi roditelji znaju, borba protiv ušiju može biti borba koja traje dugo. Bez sumnje, ponekad se vrlo teško riješiti ovih dosadnih insekata.
Ako ste sve isprobali, a vaše dijete i dalje ima uši, razlog bi mogao biti:
• zaostale gnjide u vlasištu
• vaše dijete je još uvijek u kontaktu s nekim tko ima uši
• tretman koji koristite nije učinkovit.
Ako vaše dijete ima uši 2 tjedna nakon što ste započeli liječenje ili ako vam vlasište vašeg djeteta još uvijek izgleda zaraženo, posjetite svog liječnika.

 

JOŠ NOVOSTI

Logopedska trijaža

  13 studenoga, 2023

Rastimo zajedno

  18 rujna, 2023

Novosti NZJZ-SDŽ

  2 veljače, 2023

NAŠI VRTIĆI