Varičele

  6 veljače, 2020

Vodene kozice ili varičela su obično blaga dječja osipna bolest koju karakterizira velika kontagioznost tj. zaraznost

UZROČNIK : virus varicella-zoster. Širi se kapljičnim putem i kontaktom s kožom

INKUBACIJA : 10 – 20 dana

SIMPTOMI (osip) : visoka temperatura, malaksalost, osip : prvo izbija na trupu u obliku nekoliko malih točkica koje se ubrzo napune tekućinom stvarajući male mjehuriće. Širi se na vrat, vlasište i lice i na kraju na ruke i noge. Može biti blag ili obilan. Mjehurići se pretvaraju u krastice koje tamne dok ne otpadnu za cca. dva tjedna

KAKO NJEGOVATI DIJETE S VODENIM KOZICAMA
Varičela je blaža, dječja zarazna bolest. Uzrokovana je virusom. Započinje kao mnogobrojne malene crvene papule koje se nakon kratkog vremena razviju u vodeni mjehurić. On se zamuti ili pukne i potom se javi krasta. Mjehurić ili krasta je obično manji od 0,5cm.

Osip se javi prvo na tijelu, a onda se proširi na vrat, vlasište i lice. Na kraju budu zahvaćene ruke i noge. Osip izbija na mahove kroz 5 dana. Mjehurići se mogu javiti na sluznici usta, u oku, u uhu, na spolovilu. Dok osip izbija, može se javiti povišena temperatura, glavobolja i malaksalost.

Kako možete pomoći djetetu kada ima vodene kozice:
Dijete je dobilo varičelu u kontaktu s drugim bolesnim djetetom 10 do 20 dana ranije.

Očekivani razvoj bolesti:
Osip izbija tijekom 4 do 5 dana. Temperatura je obično najviša treći ili četvrti dan od izbijanja osipa. Djeca se započinju osjećati bolje i temperatura im postane normalna kada osip prestane izbijati. Varičela ne ostavlja ožiljke osim ako se kraste ne inficiraju ili dijete stalno guli kraste. Obično treba 6-12 mjeseci da se koža oporavi i vrati u prijašnji izgled. Preboljela varičela ostavlja doživotnu zaštitu.

Dakle evo kako njegovati dijete oboljelo od vodenih kozica:

1. Svrbež
Mjehuriće premažite ili nakratko okupajte dijete u blagoj otopini hipermangana (boja otopine poput malinovca-svijetlo ljubičasta). Otopina ne bi trebala doći u dodir sa očima ili usnom šupljinom. Nakon kupke, posušite kožu mekanim ručnikom laganim dodirom, bez trljanja. Ako dijete ne može spavati zbog svrbeža, javite se pedijatru koji će Vam prepisati antihistaminik.

2. Temperatura
Paracetamol (Lupocet, Plicet, Panadolbaby sirup) dajte djetetu ako ima temperaturu veću od 38 C. Ne smijete djetetu dati aspirin ili andol jer se može razviti Reye-ov sindrom (oštećenje jetre, mozga i bubrega).

3. Grlobolja
Varičela uzrokuje mjehuriće u ustima i grlu i dijete može odbijati hranu. Ponudite djetetu hladnu tekućinu da pije. Dojenčadi dajte čašom piti jer boca i duda može uzrokovati bol u ustima. Dajte djetetu tekuću hranu. Ne dajte mu slanu hranu i citrično voće.

4. Osip na spolovilu
Mjehurići se javljaju i na spolovilu. Spolovilo se može prati s vrlo blagom otopinom hipermangana (pazite da su se svi kristali otopili).

5. Aciklovir
Prema novim istraživanjima on ima malu korist: aciklovir smanjuje broj vezikula za 20% i skraćuje bolest za jedan dan. Učestalost komplikacija nije smanjena. Mora se, međutim, dati djeci koja imaju oštećen imunološki sustav, uzimaju steroide ili imaju kronične promjene na koži ili kroničnu bolest pluća… To je antivirusni lijek, treba ga započeti davati u prvih 24 sata od izbijanja osipa. Aciklovir se treba uzimati 5 dana.

6. Sprečavanje infekcija
Da bi spriječili infekciju osipa podrežite svom djetetu nokte. Perite mu često tijekom dana ruke sa antibakterijskim sapunom (kao npr. Safeguard). Kod male djece, ako jako grebu kožu, možete spriječiti infekciju tako da mu stavite pamučne rukavice.

7. Zaraznost i izolacija djeteta
Dijete je zarazno dok se sadržaj posljednjega mjehurića ne zamuti. Za to će vrijeme neki mjehurići već biti prekriveni krastom. Razdoblje infektivnosti u prethodno zdrave djece obično ne traje dulje od 5 dana. Deseti dan od početka izbijanja osipa dovedite ga svom pedijatru na kontrolu. Nakon 2 tjedna od početka bolesti može pohađati vrtić, školu. Ako dijete pohađa školu, onda je potrebna pošteda od tjelesnog odgoja još dva tjedna od kada ponovo počne polaziti nastavu.

Većina odraslih koji misle da nisu preboljeli varičelu kao djeca, obično su ih preboljeli u blagom obliku što je prošlo nezapaženo. Samo 4% odraslih ih nisu stvarno preboljeli.

Drugi slučaj varičele u obitelji ima obično mnogo više mjehurića nego onaj prvi koji ih je donio!!!

 

JOŠ NOVOSTI

Logopedska trijaža

  13 studenoga, 2023

Rastimo zajedno

  18 rujna, 2023

Novosti NZJZ-SDŽ

  2 veljače, 2023

NAŠI VRTIĆI