CAP program

  23 siječnja, 2016

 

Već sedmu godinu zaredom u našem vrtiću provodimo CAP program prevencija zlostavljanja djece u suradnji s udrugom roditelja Korak po korak (KPK) iz Zagreba. 16 odgojitelja i stručnih suradnika završilo je edukaciju za provedbu ovog programa, a psihologinja Dalma Luketin je povjerenica udruge KPK za primjenu CAP predškolskog programa u Splitsko dalmatinskoj županiji i članica Savjeta CAP-a.

Svake godine od veljače 2010. godine, oko 300 šestogodišnjaka i njihovi roditelji upoznaju se s programom i stječu vještine sprečavanja zlostavljanja, uče kako mogu prepoznati zlostavljanje, kako reagirati u tim situacijama, biti asertivni i biti sigurni, jaki i slobodni.

U ovoj pedagoškoj godini sa pripremom djece smo započeli od siječnja 2016. godine, a početkom veljače ćemo započeti provoditi program prezentacijom za sve zaposlenike vrtića, nakon koje slijede roditeljski sastanci i radionice za djecu. CAP program će do kraja ožujka realizirati 5 timova CAP pomagačica u svim vrtićima.

CAP program prevencije zlostavljanja je kvalitetan, dobro osmišljen program, relativno jednostavan za primjenu, te prihvaćen od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Reakcije djece, roditelja i odgojitelja su vrlo pozitivne što se vidi iz njihovih komentara i povratnih informacija u pisanom obliku i u obliku crteža.

NAŠI VRTIĆI