O ušima u kosi

  6 prosinca, 2018

Uši glave su maleni insekti, paraziti sivkasto-bijele boje dugi od 2 – 4 mm. Žive isključivo na vlasištu, u kosi čovjeka. Ne ukopavaju se u kožu već se drže na vlasištu. Žive uši se hrane krvlju, prilikom čega izazivaju neugodan svrbež te se čovjek grebe pa postoji mogućnost da nastanu ogrebotine koje se mogu inficirati. Uši bez krvi mogu preživjeti najviše 2 dana a žive prosječno oko 2 mjeseca.

Uši se najčešće prenose izravnim kontaktom glave o glavu, preko kape, češljeva, jastuka, ručnika i odjeće. Najviše ih ima tamo gdje je kosa najgušća i gdje je najtoplije, dakle uz vrat i iza uha. Uši se pojavljuju i u bogatim i u siromašnim sredinama, skoro po cijelom svijetu.

Uši ne predstavljaju opasnost za zdravlje jer ne prenose druge bolesti, već kvare opće raspoloženje, stavarju nemir, gubitak sna, remete koncentraciju te izazivaju neugodan osjećaj obilježenosti koji je često neopravdano vezan uz socijalni status.

Kako ih se riješiti?

Prvo dijete valja izdvojiti iz kolektiva.
Ako se u obitelji ili vrtiću otkrije da dijete ima uši preporučuje se razušivanje provesti kod svih članova obitelji i djece u skupini istovremeno. Naime, ako pri pregledu promakne ijedna ušljiva glava, postoji opasnost da se s nje uši ponovo rašire na druge. Postupak razušivanja provodi se pranjem kose specijalnim šamponima protiv ušiju prema uputama proizvođača (najčešće pranjem 2 x u razmaku do tjedan dana) ili posipanjem permetrinskim prahom koji se ostavi na glavi preko noći, a drugi dan se kosa opere običnim šamponom. Prašenje vlasišta mora se ponoviti još jednom u razmaku od 10 do najviše 14 dana.

Bez obzira koji od gore navedenih postupaka je korišten potrebno je ukloniti s vlasišta sve gnjide. Kosu treba isprati u toploj zakiseljenoj vodi (dodajte octa ili limunova soka), kako bi se češljanjem gustim češljem gnjide odlijepile od kose, a češalj treba svako malo dobro oprati. Na tržištu postoje i električni češljevi koji uništavaju gnjide.

Kod većih infestacija ušima preporučuje se i šišanje jer je s kraće kose uši i gnjide puno lakše ukloniti. Pogotovo se preporučuje šišanje duge plave kose jer su na njoj gnjide gotovo nevidljive.

U obitelji u kojoj su se pojavile uši potrebno je nakon tretiranja glava svih ukućana oprati svu posteljinu, deke, ručnike, odjeću koja se oblači preko glave kao i sva pokrivala za glavu (pogotovo vunene kape). U dječjim vrtićima u odgojnoj skupini u kojoj se pojavila ušljivost treba istovremeno s tretiranjem glava promijeniti i oprati svu posteljinu.

Riješiti se ušiju glave prvenstveno je ogroman posao! Odgovornost je na obitelji!

Riješiti Vas ušiju ne može niti liječnik epidemiolog niti glavna sestra i teta u vrtiću ukoliko sami ne napravite ono što morate!

Zadatak vrtića je obavijestiti odgojnu skupinu o potrebi provođenja razušivanja svih članova te da, u suradnji s epidemiologom, roditeljima podijeli pisane naputke kako to učiniti.

JOŠ NOVOSTI

Logopedska trijaža

  13 studenoga, 2023

Rastimo zajedno

  18 rujna, 2023

Novosti NZJZ-SDŽ

  2 veljače, 2023

NAŠI VRTIĆI